Flera skadade av blixtnedslag på Peace & love

1:36 min

Flera personer fick föras till sjukhus i dag efter ett blixtnedslag på festivalen Peace & Love i Borlänge i eftermiddags. Ingen ska dock ha fått allvarliga skador.

Emma Cedergren och Felicia Friberg sålde langos på festivalområdet när blixten slog ner.

– Jag stod precis vid dörren och såg blixten slå ner. Men vi kunde inte riktigt uppfatta vad som hade hänt. Vi började fundera på om den slagit ner i något tält. Alla blev lite chockade eftersom hela vagnen började skaka.

Det var runt två-tiden i eftermiddags som blixten slog ner på den största campingen på festivalen Peace and love i Borlänge.

Flera personer ska ha hållit i paraplyer, ställningar och andra strömledande föremål när blixten slog ner och 19 personer fick föras till sjukhus. Men de kunde gå själva och ingen blev allvarligt skadad.

– Vi hade ju ingen direktträff, utan det var ett stort område där folk känt av elektricitet och känt obehagskänsla i form av huvudvärk. Någon har känt hjärtklappning, folk var trötta och matta och så vidare, säger Roger Liv som är sjukvårdsledare på Peace and Love.

Vad får de för vård?

– EKG-övervakning, titta till hjärtat, och man tar lite blodprover på dem.

Tre av de 19 personerna hade på tisdagskvällen fått lämna sjukhuset, och tre andra kommer att stanna kvar över natten.

Peace and loves vd Dan Sonesson säger att festivalen fortsätter som planerat och att man nu ger information till besökarna.

– Festivalen fortgår, vi har inga rapporter om att det ska åska något mer. Vi har förstärkt vår information till besökare om hur man uppför sig om det blir åskväder. Det viktigaste är ju att ingen är allvarligt skadad och att allt verkar väldigt lindrigt. Oroliga anhöriga ska få veta att de inte behöver vara oroliga, säger Dan Sonesson.