Blekinge

"Det blir tuffare att köpa hus"

1:31 min

Euro-länderna skakar och det skapar oro för vad det kan leda till för Blekinges ekonomi. BTH-forskaren Martin Andersson konstaterar att krisen fryser huspriserna i länet.

I Karlskrona är Inga-Britt Wikström orolig för vad Europas ekonomiska kris kan leda till.

– Jag följer med vad som händer i världen och det verkar oroande tycker jag med den dåliga ekonomin i Europa och euron. Det kommer väl förmodligen att påverka oss i Sverige även fast vi inte har euro här, säger Inga-Britt Wikström.

Europa skakar
Europa skakar och ekonomiforskaren Martin Andersson på Blekinge tekniska högskola har fullt upp. Efter ett besök i krislandet Portugal väntar nu Almedalen.

Eurokrisens skalv har kommit till länet men han menar att blekingarna kan andas ut eftersom kraschen är lindrigare i Sverige.

– Skalven är redan här. Det blir tuffare att köpa hus och det blir tuffare att få bra räntevillkor på banken. Men det som är bra ur ett svenskt perspektiv med krisen är att inget av länderna som drabbats hårt av krisen är väsentliga exportmarknader för Sverige. Hade Tyskland och Frankrike genomgått en finanskris liknande den som Spanien och Portugal har, hade konsekvenserna för svensk ekonomi varit mycket större, säger han.

Håller i plånboken
Martin Andersson från Boahaga utanför Johannishus har efter åren i USA och Stockholm flyttat tillbaka till länet och bor i Slättanäs. Han är nationalekonom och märker hur blekingarna nu håller i plånboken.

– Jag tror man blir försiktigare med att köpa hus, bygga ut och renovera hus. Man tvingas bli försiktigare i och med att bankerna har större krav. När huspriserna mattas av och inte har den här positiva utvecklingen längre så är det klart att det blir svårare att gå till banken och låna 200 000 för att investera i huset. Det är det man märker mest, säger Martin Andersson.

Jerker Hagman
jerker.hagman@sr.se