BORLÄNGE

Färre avloppsstopp efter lyckad fettsatsning

1:23 min

Stopp i avloppen har blivit mer ovanligt på Tjärna Ängar i Borlänge sedan Tunabyggen delade ut så kallade fettburkar till de boende. Nu återvinns fettet istället för att spolas ner i avloppen.

Det handlar alltså om att få hyresgäster att hälla över sitt matfett i plastburkar istället för att spola ner det i avloppet där det stelnar och leder till stopp. Något bostadsbolaget provat under ett år i området Tjärna Ängar i Borlänge.

Tidigare var det vanligt att med stopp i avloppen på grund av allt fett som hyresgäster spolat ner. Men sedan försöket körde igång för drygt ett år sedan med 1 400 lägenheter har avloppsstoppen minskat.

– Vi har färre utryckningar på akutstopp tycker vi, säger Ingrid Nordesjö som är Miljö- och kvalitetssamordnare på Tunabyggen.

Hyresgästerna har vid sidan om fettförvaring i soprummen och information också fått särskilda trattar som man kan skruva fast på en petflaska. På så sätt underlättar man ytterligare i hanterandet av matolja- och matfett.

Trots att det gått knappt ett år sedan hela området Tjärna Ängar började med det här så har bostadsbolaget bestämt sig för en fortsättning. Men man hoppas också kunna få med fler områden i satsningen, säger Ingrid Nordesjö på Tunabyggen.

– Det finns en plan på att vi ska gå vidare till de större områdena som Bullermyren och Jakobsgårdarna, säger Ingrid Nordesjö, Miljö- och kvalitetssamordnare på Tunabyggen