Ekots expert: "Rebeller kontrollerar landsbygden"

1:55 min

Ekots utrikeskommentator Agneta Ramberg medverkade i kvart i fem-ekot och talade om de strider som rapporteras från Damaskus i Syrien.

I dag har det rapporterats om strider i Damaskus utkanter och de uppges vara de häftigaste sedan den syriska revolten startade för 16 månader sedan.

– Det är uppgifter om strider nära det Republikanska gardets högkvarter. Det är det elitgarde som leds av president Bashar al-Assads bror, vars uppdrag är att skydda Damaskus och regimen, säger Agneta Ramberg och fortsätter:

– Det är svårt att veta exakt vad som händer i Damaskus, men det stämmer med bilden av rebellstyrkorna som djärvare och effektivare. De har ju fått in vapen och ammunition den senaste månaden, finanserade av gulfstaterna Saudiarabien och Qatar och de har nu i praktiken kontrollen över stora bitar av landsbygden i norra och centrala Syrien.

Läget i Syrien kan också vara på väg att förändras till oppositionens fördel.

– Det finns en ny amerikansk rapport, välunderbyggd säger bedömare, som säger att så småningom närmar sig Syrien en tipping point, där oppositionen behärskar mer territorium än regimen. Regimen har ju dock kvar städerna, säger Ekots Agneta Ramberg.

Ekot