Upprorsstämning i Kina efter brutal tvångsabort

2:13 min

I Kina har upprördheten de senaste veckorna varit stor efter att bilder från en tvångsabort lagts upp på internet. Detaljer om aborten har cirkulerat på landets mikrobloggar där det främsta samtalsämnet har blivit Kinas ettbarnspolitik. Samtidigt rapporteras det i dag att maken till kvinnan som tvingades genomgå aborten har försvunnit.

Efter månader av hot och utpressning kom ett tjugotal män i slutet av maj och släpade iväg 23-åriga Feng Jianmei från hennes hem i provinsen Shaanxi. Feng och hennes man hade nämligen redan ett barn. Ville de ha ett till var de tvungna att betala 40 000 yuan. Det är ungefär lika mycket i svenska kronor och familjen kunde inte ens drömma om att kunna betala.

Trots att Feng var gravid i sjunde månaden fördes hon till ett sjukhus. Hon trycktes ned på en brits, fick ett örngott trätt över huvudet och hölls fast under aborten. När hon släpptes, och örngottet togs bort, låg hennes döda, blodiga barn på britsen bredvid henne.

Miljontals kinesiska kvinnor har tvingats att genomgå aborter eftersom de inte kan betala böterna för ett extra barn, men det är oftast inte så här våldsamt och aborter i sjunde månaden är formellt olagliga.

Övergrepp sker däremot likväl, och som för så många andra kvinnor före henne återstod för Feng bara att ta sig hem och sörja.

Men Fengs syster hade tagit några bilder av henne och hennes döda flicka där på britsen. Bilderna lades upp på internet där de spreds som en löpeld bland de kinesiska mikrobloggarna. De upprörda och fördömande kommentarerna om aborten och ettbarnspolitiken haglade tätt.

Pressen på högre myndigheter blev till slut för stor.  Tre av de ansvariga stängdes av från sina arbeten och en utredning tillsattes. Till och med nationell TV beskrev aborten som ett fruktansvärt och olagligt övergrepp.

Men historien tar inte slut där. Okända män har de senaste dagarna kastat sten på Fengs familjs hus. Och nu har alltså hennes make varit spårlöst försvunnen sedan i söndags.

De lokala myndigheterna är däremot nu under hård granskning, både av högre instanser, och som ett tidens tecken på förändring, även av Kinas internetanvändare.