Historia när drottning Elizabeth besöker Belfast

1:58 min

I Nordirland tas i dag ännu ett historiskt steg i fredsprocessen. Drottning Elizabeth väntas under sitt besök i Belfast skaka hand med vice försteministern för Nordirland Martin McGuinness, tidigare befälhavare i IRA som under många år kämpade mot det brittiska styret.

– Vi tror inte på att vinna val kommer att ge oss vår frihet. Till syvende och sist är det ändå IRA:s vassa egg som kommer att ge oss den, sa Martin Mcguinnes i en intervju på 1980-talet, där han som en av centralfigurerna i IRA kommenterar den politiska grenen Sinn Feins framgångar i de regionala valen.

Martin Mcguinnes var en av de högsta befälhavarna inom IRA och därmed ansvarig för flera av dom blodiga terrorattacker som IRA genomförde, i sin kamp för ett återförenat Irland fram till fredsavtalet 1998 då IRA lade ned vapnen. I dag är Martin Mcguinnes vice försteminister på Nordirland och kommer alltså att träffa drottning Elizabeth senare i dag i Belfast, något som var otänkbart bara för ett år sedan, då drottningen besökte republiken Irland och Sinn Fein vägrade träffa henne.

Sinn Fein-ledaren Gerry Adams förklarar kursändringen med att mötet idag är bra för Irland, även om det är plågsamt för många av deras anhängare.

– Vi gör det inte för att vi måste utan för att för att det är rätt sak att göra och är vad vi tror är bra för Irland.

Men även för drottning Elizabeth är dagens möte laddat. McGuinness är den första tidigare IRA-medlemmen hon träffar. IRA som låg bakom attentatet 1979 som dödade hennes kusin ord Mountbatten som hon också stod väldigt nära.

Flera historiker menar att Martin Mcguinnes var en av dom som godkände attacken, något som han själv alltid förnekat. Och han själv säger till BBC att dagens möte är ett bevis för att tiderna förändrats.

– Drottningen förlorade själv en familjemedlem, så jag anser att det är viktigt att inse att vi nu är i ett annat läge.