Reinfeldt negativ till en europeisk bankunion

12 min

I morgon inleds EU:s toppmöte i Bryssel där den mycket allvarliga eurokrisen ska diskuteras. På tisdagen besökte Fredrik Reinfeldt P1-morgon och berättade om sina tankar inför mötet.

Enligt statsministern har delar av krisarbetet varit positivt hittills, men han är samtidigt negativ till förslag som att EU-länderna ska ha en gemensam bankunion.

– Det de föreslår är att en hel del områden, där vi har nationella regler i dag, ska föras upp på EU-nivå. Bland annat ska tillsynen över bankerna upp och vi ska han en gemensam insättningsgaranti för bankerna. Sverige införde ganska mycket av det här efter 90-talskrisen, så vi måste fråga oss: Är detta bara ett sätt att få ta del av våra resurser eller tillför det något mervärde för Sverige som redan har gjort stora delar av sin hemläxa? Jag är initialt väldigt kritisk, för det är oklart, säger Fredrik Reinfeldt.

Han är också negativ till förslag som går ut på att Eu gemensamt ska ta ansvar för ländernas skulder, och återkom flera gånger till att det krävs reformer och åtstramningar för att de krisande länderna ska komma till botten med sina problem.

– Flera av de länder vi ser har varit 4-5 år i kris, de har flera år av reformer framför sig. Men uthålligheten brister, befolkningarna orkar inte, deras företrädare orkar inte, så då vill man ha en lösning där andra ska ta över deras skulder eller täcka deras underskott.

-- Men jag tror att det handlar om mer grundläggande problem i dessa länder: Skatteuppbörden funkar inte som den ska, man har problem med korruption och är inte konkurrenskraftig. Det hjälper man sig inte runt genom att fördela skulderna.

Ekot