Flyga högt vann Barnens Romanpris 2012

1:14 min

Sveriges bästa barnroman är utsedd! Katarina von Bredows bok "Flyga högt" vann Barnens Romanpris 2012, Sveriges Radios och Utbildningsradions pris för bästa barn- och ungdomsbok.

Barnjuryns motivering:
"Flyga högt är dramatisk. En bok full med kärlek. Stor inlevelse. Många dilemman. Så här kan det vara i verkligheten."

Under hela veckan har Anna Mårtensson och Lindita Tufvesson från Svaleboskolan i Veberöd och Aos Ali, Florind Haliti och Salm Mohammed från Möllevångsskolan i Malmö diskuterat de fem böcker som varit nominerade till priset. Idag röstade de fram om en vinnare när Katarina von Bredows "Flyga högt" fick högsta poäng.

– Det är helt otroligt bara att ha blivit nominerad, och sen att vinna, jag är alldeles överväldigad, säger Katarina von Bredow. Det trodde jag inte! Jag skrev boken under en ganska lång tid och tänkte mycket på hur det var att gå i 8:an och 9:an, när man skulle hålla positionerna åt alla håll. Jag gick faktiskt i skolan ett tag inför att jag skulle skriva boken. I fyra dagar gick jag i 9:an som research och då flyttade jag mig tillbaka ganska mycket till min egen tid i skolan. Då när man ska försöka hitta sina positioner och vilken roll man har i en klass. Hela det här spelet om hur man hittar sin roll i tillvaron, det har jag upplevt själv.

Katarina von Bredow har varit yrkesverksam författare sedan 1991, då hon debuterade med romanen "Syskonkärlek". Efter det har ytterligare sju ungdomsromaner kommit ut. Hon skriver öppet om tonåringars känslor och sexualitet, om den grymma skolvärlden och modet att ställa upp för den som behöver det.

I "Flyga högt" kommer en ny elev till klassen, Silja. Som ny, så borde hon väl hålla en låg profil, vara lite lagom och acceptera de grupperingar som redan finns. Men så gör inte Silja. Hon brakar rakt in i den niondeklass som berättaren Vendela går i och struntar fullkomligt i alla oskrivna regler. Vendela blir fascinerad, men det blir inte hennes bästis Tove. Så får vi följa historien där Vendela försöker balansera mellan sin gamla vänskap med Tove och den nya med Silja, där hon vacklar i kärleken mellan klasskamraterna Nils och Sven och grubblar över om vi kan våga bryta mot alla koder som gäller överallt.