Lasso

Stark berättelse om en stark kvinna

7:36 min

Sakina Ntibanyitesha vägrar se sig själv som ett offer, trots att hon upplevt vad många beskriver som helvetet på jorden i krigets Kongo. Boktiteln "Farligare än djur" syftar på människorna.

Nu gör Sakina författardebut, men inte med en bok, utan tre böcker på svenska, som hon skrivit tillsammans med Christer Fjordevik i Värnamo.

För att orka leva
Men, men, men.
Det finns många men när Sakina ska berätta om sitt liv. Sakina har skrivit både för att hjälpa andra i samma situation genom att berätta om sina erfarenheter, men också för att själv orka leva.
Hon utsattes för ständiga övergrepp, torterades, överlevde krigets fasor och tror hon är född 1975 när hennes pappa planterade avocadoträden. Sakina växte upp hos sin mormor som hade rymt från slaveri.

Flykting i Sverige
Nu bor Sakina Ntibanyitesha sen nio år i Sverige, i Luleå, och gör debut som författare på svenska. Tre böcker är på gång där hon berättar om ett hjärtskärande liv.
Första boken är om barndomen. Den andra om kriget och den tredje, om att leva som flykting i Sverige.
- Jag bara skrev och grät. Grät och skrev, berättar Sakina.

I samarbete med Värnamobo
Böckerna har hon skrivit med bistånd från Christer Fjordevik, överförmyndare och kommunfullmäktiges ordförande i Värnamo. Han har redigerat och hjälpt henne med kontakter med bokförlag och få fram pengar till utgivningen.
De stötte ihop av en tillfällighet på ett lunchställe i Luleå när Christer var där på konferens. Redan vid lunchbordet förstod han att Sakina är en berättare, och att hennes ivriga skrivande bara måste få läsas av andra.

Sakina är författare, inte offer
Trots alla mil mellan Luleå och Värnamo så har det nu blivit tre böcker.
- Det lät att man ser en människa från det här området som ett offer. Men jag såg henne som en berättartalang och en författare, berättar Christer. Han betonar också att det finns ljusa minnen i böckerna. Inte bara elände. Han förväntar sig många böcker i framtiden från Sakina.

Förvånad att hon lever
Sakinas tillvaro som flykting i Sverige med ett välfyllt kylskåp, tillsammans med sin son, som nu bor i Värnamo och har fått jobb där, får henne att känna sig oerhört priviligierad. Hon är förvånad över att hon fortfarande lever.
Krigets fasor är levande för henne. T ex tog hon hand om en flicka vars mamma sköts framför Sakinas ögon. För då hade hon tappat bort sin son i krigets fasor. Hon tog hand om två barn hon hittat på gatan.
- De bara bomba bomba bomba överallt.

Såg 119 skjutas
Under kriget i en kyrka i Kongo låstes hon in med 119 andra kvinnor och barn från Rwanda. De väntade sig att bli innebrända av soldaterna. Men det slutade med att alla sköts utom Sakina och barnen som var med henne.
Som nr 120, sista kvinna, kom hon ut ur kyrkan och förväntade sig att bli skjuten för där låg de andra 119  döda, skjutna, men överlevde för att hon kunde rätt språk. Fast hon inte var från Kongo utan Rwanda.

Torterad och fängslad
Sakina har ärr över hela kroppen sen hon var fängslad och torterad med terroriststämpel för att hon var från grannlandet till Kongo och inte hade hade någon legitimation.
Efter att hon hade släppts ur fängelset så dröjde det fyra månader, och ett ständigt sökande, innan hon hittade sin son, som hon tappat bort. Hon fick hjälp av Röda Korset.
Sakina lyckades så småningom få flyktingstatus hos FN genom en italiensk katolsk präst i Kongo och hamnade i Sverige.

"Ormbarn"
Sakina Ntibanyitesha kommer nu i veckan med sin första bok ”Ormbarn”  (berättelser från barndomen), den andra som heter ”Farligare än djur” (om hennes upplevelser i krigen) kommer vid bokmässan i höst, och den tredje är i slutstadiet, och handlar om att vara flykting i Sverige.
- En stark berättelse av en stark kvinna. Ingen kan läsa utan att beröras, säger Sveriges Radios Karin Malmsten, som läst den första boken och mött Sakina.