Merkel väntar sig kontroverser på EU-mötet

2:01 min

Tysklands förbundskansler upprepade i dag sitt motstånd mot att införa gemensamma euroobligationer som en lösning på skuldkrisen, som många vill se. Detta som en reaktion på det förslag som EU-presidenten Herman van Rompoy presenterade i går och som ska diskuteras på det toppmöte som börjar i morgon. Angela Merkel varnade också för stor oenighet på toppmötet.

– Jag gör mig inga illusioner, det kommer bli kontroverser på EU-toppmötet, sa Angela Merkel i ett tal inför förbundsdagen, där hon målade upp vilka positioner hon som företrädare för Tyskland kommer ha med sig till Bryssel i morgon.

Kontroverserna lär framförallt gälla den ibland infekterade debatten om gemensamma euroobligationer som många euroländer och EU-företrädare kräver som en av patenlösningarna för skuldkrisen, och som finns med som idéer i det reformförslag för valutaunionen som bland annat ska diskuteras på toppmötet.

Sådana obligationer skulle minska de skenande  räntekostnaderna för problemländerna men samtidigt höja de samma för Tyskland. Tyskland oroar sig också för att gemensamma obligationer skulle göra att Tyskland, som Europas starkaste ekonomi, blir ytterst ansvarigt för euroområdets enorma skuldberg och för att reformviljan då skulle minska i de krisdrabbade länderna.

– Gemensamma obligationer är både ekonomiskt fel och kontraproduktiva. Gemensamt ansvar för skulder kan bara bli aktuell när vi har gemensam kontroll, sa Merkel, och underströk därmed behovet av strängare gemensamma regler för euroländerna och närmare politiskt samarbete.

Dessutom vill hon se fortsatt fokus på sparande och budgetdisciplin.

Merkels hårda ord om gemensamma obligationer beror också på att hon vill försäkra sig om sina egna regeringspartiers stöd i den viktiga omröstning i den tyska förbundsdagen på fredag om europeiska finanspakten. Motståndet mot euroobligationer är mycket starkt i hennes egen regering.

På mötet i morgon kommer väntas dock en tillväxtpakt presenteras värd cirka 130 miljarder euro, vilket Merkel sa att hon stödde helhjärtat.

I kväll träffar Angela Merkel den franske presidenten Francoise Hollande i Paris för att försöka nå enighet inför mötet i morgon. Hollandes hjärtefråga är just tillväxtskapande åtgärder men också euroobligationer.