
"Många förslag otänkbara för Sverige"
De svenska riksdagspartierna är kritiska till att EU:s ordförande Herman Van Rompuy på flera områden vill flytta mer makt till Bryssel för att rädda euron.
Förslagen presenterades så sent som i går och ska diskuteras på EU-toppmötet i morgon.
– Det är ett stort demokratiskt underskott när så viktiga slutsatser kommer så pass sent så att det är väldigt svårt att ta del av det. Det är också väldigt svårt att veta vad det är som berör euroländer och vad som är tänkt att beröra oss andra. Men många förslag är självklart helt otänkbara för Sverige, säger socialdemokraten Marie Granlund, vice ordförande i riksdagens EU-nämnd.
Några av förslagen är att en bankunion ska inrättas inom EU, liksom en budget- och finanspolitisk union. Den skulle ge Bryssel mer makt över euroländernas ekonomiska politik. Dessutom skulle en övergripande europeisk finansinspektion införas samt en gemensam insättningsgaranti för att skydda pengarna som medborgarna har på sina bankkonton.
Bakom förslagen står bland andra EU-kommissionens ordförande Manuel Barroso och EU:s valde ordförande Herman Van Rompuy.
Vid EU-nämndens möte i eftermiddags ifrågasatte flera partier, att de omfattande förslagen kommit så sent. Även att det är oklart om de är tänkta att bara beröra euroländerna eller alternativt alla EU-medlemmarna.
Statsminister Fredrik Reinfeldt tror inte att förslagen underlättar en lösning av eurokrisen.
– En del av de förslag som nu kommer är mycket långtgående och tar förmodligen också mycket lång tid att genomföra. Vi kan föra diskussioner om vilken inriktning europasamarbetet ska ha, men jag tror inte att det löser de problem som vi nu har, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.
Men bidrar det till någon lösning över huvud taget?
– Jag tror att annat som vi har beslutat bidrar till en lösning.
Men inte det här?
– Jag tror inte att det här adresserar grundproblemen på det sätt som jag skulle rekommendera och det har jag också framfört som en kritik.
Fredrik Reinfeldt tycker att euroländerna mer borde fokusera på olika jobb- och tillväxtåtgärder för att motverka krisen, precis som socialdemokraten Marie Granlund.
Det parti som ändå verkar se fler positiva saker i de omfattande EU-förslagen är Folkpartiet.
– Vi vill inte att Sverige ska kliva upp på läktaren och sitta och titta på när andra förhandlar. Vi ska vara med och ta tillvara på egenintressen. De är faktiskt att vara med och påverka så att det blir en gemensam banktillsyn, säger folkpartisten Carl B Hamilton, ordförande för EU-nämnden.