Skuldkrisen i centrum på toppmötet
Mycket står på spel på EU-toppmötet som börjar i Bryssel i eftermiddag. Den europeiska skuldkrisen står ännu en gång i centrum och mötet kommer bli en kraftmätning mellan behoven av akuta krislösningar och önskan om långsiktiga förändringar av eurosamarbetet. Och inför mötet är trycket hårt på Tysklands förbundskansler Angela Merkel att släppa sitt motstånd mot vissa åtgärder.
Med en ett varmt leende och ett så vänligt som möjligt, hjärtligt tack för inbjudan, riktat till den franske presidenten Francois Hollande, försökte Angela Merkel igår täcka över lite av den stora oenighet som till synes råder inför dagens EU-toppmöte i Bryssel. De två ledarna träffades i Paris igår kväll.
Ett konkret resultat av dagens EU-toppmöte kommer förmodligen att bli den tillväxtpakt på 130 miljarder euro som Frankrike, Tyskland, Spanien och Italien kom överens om för några dagar sedan.
Men därutöver är risken stor att mötet blir fyllt av kontroverser. De krisdrabbade Italien och Spanien kräver bland annat att euroländerna nu går med på akuta krisåtgärder för att få ner de två ländernas skenande statsobligationsräntor. Andra länder, till exempel Tyskland, vill att mötet mer ska handla om åtgärder som ska öka det ekonomiska och politiska samarbetet.
– Vi klarar oss inte länge till om vi ska betala sådana här räntor, varnade Spaniens premiärminister Rajoy igår
Tillsammans med Italiens premiärminister Monti vill Rajoy bland annat att EU:s räddningsfonder ska få användas till att köpa upp spanska och italienska statspapper för att få bukt med ränteläget.
Tyskland är skeptiskt till detta, men enligt Financial Times pågick det sent igår kväll fortfarande införförhandlingar om olika kortsiktiga krisåtgärder.
Mötet ska också behandla de framtidsförslag som EU-ordförande van Rompuy arbetat fram. Bland annat en bankunion och större makt för Bryssel över euroländernas budgetar, plus en gemensam insättningsgaranti för EU-medborgarnas pengar. Men förslaget innehåller också idéer om någon form av euro-obligationer, som fick Tysklands förbundskansler Angela Merkel att se rött igår.
– Jag är rädd för att det återigen kommer pratas alldeles för mycket om gemensamt skuldansvar på mötet än om gemensam kontroll och strukturförändringar, sa Angela Merkel i ett tal till förbundsdagen.
Bakom stängda dörrar, på ett möte med liberala förbundsdagsledamöter, ska Merkel enligt samstämmiga tyska medieuppgifter varit ännu mer rakt på sak i frågan.
– Euro-obligationer kommer inte på fråga så länge jag lever, sa Merkel.