Eurokrisen märks långt utanför EU:s gränser

2:12 min

Eurokrisen märks inte bara här i Europa, utan också långt utanför EU:s gränser. I veckan kom en rapport som visade att unionens bistånd till utvecklingsländerna minskat drastiskt i år, och det gör även de pengar som migrantarbetare i Europa skickar hem till sina hemländer. Vår utsända har träffat en familj i Mali som är direkt påverkade av eurokrisen.

– Förr skickade mina syskon hem motsvarande 150 euro i månaden till oss. När krisen kom så fick vi bara hälften så mycket, och ibland någon mobiltelefon eller dator som vi kunde sälja. Men nu har det gått tre månader utan att dom har skickat nånting alls, berättar Hamadou Daou.

Hamadou och hans mamma Boyo sitter i ett trångt litet rum i utkanten av huvudstaden Bamako. Madrasserna där familjen sover ligger staplade längs väggarna. Förr kunde dom hyra ett större finare hus i centrum, men nu har dom inte ens en egen toalett, och Boyo tvingas laga mat över öppen eld utanför huset.

– Det blir bara lunch, om ens det, säger hon. Pengarna räcker inte till.

Boyo har tre barn som åkte för att arbeta illegalt i Frankrike för åtta år sen, som städare, som vaktmästare och på en biltvätt. Och familjen Daou är inte ensamma om att vara beroende av släktingar i Europa. Varje år beräknas malier i diasporan skicka 5-600 miljoner euro till hemlandet, lika mycket som det samlade biståndet till Mali.

Men i spåren av eurokrisen har floden av pengaöverföringar sinat, och alltfler migrantarbetare åker också hem igen när arbetslösheten ökar i EU. Kanske kommer också Boyos barn tillbaka. Dom har ju inget arbete, på sin höjd nåt ströjobb ibland, å dom kan inte betala hyran längre. Så numera ringer dom bara för att berätta att vi inte får några pengar den här månaden heller, säger Boyo Daou.

Lotten Collin, Mali.