Ja till gemensam patentdomstol i EU

2:06 min

Efter nästan 40 års utredande och förhandlingar säger EU idag ja till en gemensam patentdomstol. Det ska ge lättnader för alla företag som ansöker om patent och ska också lyfta EU till samma nivå som USA. Men vägen hit har kantats av språkliga och nationella oenigheter, och det finns en hel del kvar av det i det förslag som nu ska klubbas.

Ett patent som godkänns i ett land ska därmed också vara godkänt i hela EU. Fast inte i alla 27, Spanien och Italien har tackat nej av språkskäl.

Nu ska företagen i EU få möta en lika okomplicerad byråkrati som konkurrenterna i USA. Det blir en lättnad, och en fördel, och mycket billigare för företagen, inte minst i dagens akuta ekonomiska kris.

Det har varit motsättningar in i det sista och på klassiskt EU-vis blir kompromissen nu att det blir tre länder, och städer, som får den nya myndigheten Patentdomstolen. Storbritannien, Tyskland och Frankrike, eller London, München och Paris, efter en ren maktkamp, enligt  Folkpartiets europaparlamentariker Cecilia Wikström.

– Nu blir det en tredelad myndighet och det är upplagt för en flyttkarusell som liknar europaparlamentets flytt mellan Bryssel och Strasbourg, säger Cecilia Wikström.