Dålig tillgänglighet för funktionsnedsatta

Få mackar klarar kraven

2:00 min

En granskning som P4 Skaraborg gjort visar att endast en av elva bensinstationer uppfyller kraven för handikappanpassning.

P4 Skaraborg följde med Astrid Ljung från Öm, som själv använder rullstol, när hon skulle tanka sin bil.

Hon har en sjukdom, som gör att hon sitter i rullstol. Trots det är bilkörning inga problem. Men när hon ska tanka begränsas hennes frihet att klara sig själv.

Bensinstationerna är inte tillräckligt handikappsanpassade. Inte sällan sitter pumphandtag och kortautomaternas knappsats för högt för en person som sitter i rullstol.

Det innebär problem för Astrid Ljung, förklarar hon.

– Att räcka och komma fram med rullstolen. För det mesta hjälper min man mig.

En P4 granskning
Av 11 slumpvis utvalda bensinstationer som P4 Skaraborg har granskat levde bara en av dem upp till kraven för handikappanpassning. Sveriges Radio har bland annat mätt höjden från vägbanan till pumphandtag, display och kortautomaternas knappsats, för att se om en rullstolsburen person når att tanka och betala själv.

På Shell i Skövde kan Astrid Ljung tanka på egen hand, men knappsatsen för betalning sitter alldeles för högt.

Både knappsats och display sitter 20 centimeter för högt för henne. Lennart Kaldemark driver Shell i Skövde:

– Jag kan dela uppfattningen med Astrid efter klockan 23 när vi stängt. Innan det är hon jättevälkommen att tanka själv och betala i kassan.

Hur skulle du känna själv om du alltid var tvungen att be om hjälp?

Det är svårt att sätta mig in i situationen, men man vill ju klara sig själv.

"Det finns två grupper"
Enligt Ulf Svahn, som är vd för Svenska Petroleum- och Biodrivmedelsinstitutet, kan en förändring inte ske över en natt.

– Normalt sett så står en person upp när den ska stoppa in sitt kort, knappa in sin kod och titta på displayen. Så att där får man nog ta till sig detta från bolagens sida, och konstatera att det finns två helt olika grupperingar, de som sitter ner och de som står upp, och se vad man kan göra åt det, säger Ulf Svahn.

Så man borde kunna hitta en kompromiss?

– Jag har svårt att se att man kan nå en kompromiss mellan en stående och en sittande person. Man måste hitta någon annan lösning och hur den ska se ut, det vet inte jag, säger Ulf Svahn.