Papperslösa och gömda flyktingar får rätt till vård

1:40 min

Gömda och papperslösa personer ska inte i framtiden behöva betala för akutvård. Det här har regeringen och Miljöpartiet gjort upp om. Men när det gäller förebyggande vård kommer dessa grupper forsatt att få betala när de uppsöker sjukvården.

– Jag tycker att den här avvägningen har blivit bra. Det innebär en större trygghet och en bättre situation för de utsatta grupper, säger socialminister Göran Hägglund.

Vård för människor som lever utan tillstånd i Sverige har varit en svår och infekterad fråga för regeringen.  Nu har man alltså kommit överens med Miljöpartiet, vilket också planen i den ramöverenskommelse om migration som slöts för ett år sedan.

När det gäller gömda och papperslösa barn får de nu rätt till exakt samma vård som alla andra barn i Sveige. Vuxna papperslösa, det vill säga de som aldrig sökt tillstånd om att få bo i Sverige, och de som lever gömda efter utvisningsbeslut, får rätt till den vård som asylsökande har i dag. Det innefattar subventionerad mödravård vård som inte kan anstå och annan akutvård.

Miljöpartiets Åsa Romson är inte helt nöjd med den delen. Partiet hade velat gå längre.

– Det är något vi beklagar men det här steget är ändå väldigt viktigt att ta.

Vården för papperslösa har tagit tid att lösa för regeringen. Redan 2008 bestämdes att frågan skulle utredas, men det tog ett år för regeringspartierna att bara enas om hur man skulle formulera uppdraget för utredaren. När så utredningen var klar underkände Moderaterna de ekonomiska beräkningarna, och utredningen skickades sedan aldrig vidare.

2011 gjorde regeringen upp med Miljöpartiet om att hitta en lösning om vården för papperslösa, men när inget hände hotade Miljöpartiet i våras med att hoppa av hela samarbetet om migration.

Nu har man slutligen enats, och reglerna planeras träda i kraft sommaren 2013. Vad det kommer att kosta är oklart enligt socialminister Göran Hägglund, som inte heller vet hur många personer som nu kommer att uppsöka vården.

– Det är en av de riktigt svåra frågorna som det inte finns något bra svar på i dag.