Västernorrland

Få stadsnära husbils- och husvagnsplatser

1:26 min

Allt fler husvagns- och husbilsturister efterfrågar stadsnära platser där de kan parkera och stanna över natten. Men för de som vill ha service som vatten och el finns det få platser att välja mellan i länets tre största städer.

Lena och Gunnar Vilhelmsson från Eskilstuna har stannat med sin husbil i Örnsköldsvik. De vill ofta stå nära stadskärnan.

- Det är bra om man vill gå ut och äta. Vi står sällan på campingplatser, säger Gunnar Vilhelmsson.

Lena Vilhelmsson tror att ställplatser inne i städer med bra service skulle locka fler turister.

- Vi kanske stannar längre då för att utforska området. Alla skulle nog uppskatta om vi öppnar plånboken lite mer, säger hon.

I Örnsköldsvik och Härnösand finns det centrala ställplatser för husvagnar och husbilar på vanliga parkeringsplats, men det inte finns ingen service som färskvatten, duschar eller latrintömning. I Sundsvall finns det plats för bilarna i gästhamnen, där man kan använda servicehuset som finns för båtturisterna.

I Örnsköldsvik sätter man i år upp skyltar för att tydligare visa husbilsägare till de ställplatser som finns, bland annat vid arenan. Det planeras nu också för en så kallad stadscamping i gästhamnen, där husbilarna kan stå och använda servicehuset i hamnen.

Det är viktigt att turisterna kan stanna i Örnsköldsvik och också njuta av vår stad. Vi vill gärna att de går ut och äter och shoppar, säger Siv Sandberg, turistchef:

En stadscamping kan möjligtvis stå klar nästa höst, men fram till dess får turisterna hålla till godo med de platser som finns, utan service.

- Det är först nu som vi sett trenden med ställplatser i städer, säger Siv Sandberg.