Åtalspunkt mot krigsförbrytare läggs ner

1:42 min

Krigsförbrytartribunalen i Haag lägger ned en av åtalspunkterna mot den tidigare bosnienserbiske ledaren Radovan Karadzic för hans inblandning i kriget i Bosnien. Bo Pellnäs, före detta chef för FN:s observatörer på Balkan, anser att Karadzic, ovasett dagens besked, kommer att fällas på flera punkter.

Radovan Karadzic hade ansökt hos Krigsförbrytartribunalen i Haag om frikännande på 10 av de 11 åtalspunkter som han åtalas för i kriget i Bosnien. På bara en av punkterna har domstolen bedömt att det inte finns nog med bevis för att få en fällande dom, den om folkmord som begicks i början av kriget.

Bo Pellnäs, före detta chef för FN:s observatörer på Balkan, anser att Karadzic, oavsett dagens besked, kommer att fällas på flera punkter.

– Han är ju åtalad på ytterligare tio åtalspunkter, bland annat för bombningen av civila i Sarajevo och inte minst för Srebrenica. Fälls han på dessa två punkter tror jag att straffet blir lika hårt som om han hade fällts även för den strukna åtalspunkten, säger Bo Pellnäs.

Vad tänker du om att man ändå släpper en av de här åtalspunkterna?

-- Det finns skäliga tvivel om Karadzics inflytande på en del operationer och jag har själv alltid tvekat om han över huvud taget hade någonting att säga till om i Srebrenica.

– När tribunalen nu talar om den bosnienserbiska armén så kan jag bara säga att vi som var med på plats efterhand blev allt mer övertygade om att det fanns ingen bosniskserbisk armé, det fanns bara en armé, nämligen den serbiska. Men den uppträdde ju då som den bosniskserbiska armén i de uniformerna. Men vi får titta på de bevis som läggs fram.

Om du skulle våga dig på ett antagande, finns det tillräckligt med bevis för att han ska bli fälld?

– Ja det tror jag, framför allt när det gäller Sarajevo, där är jag övertygad om att han spelade en direkt roll. Jag har också träffat honom och förhandlat om Sarajevo med honom och då hade han ju ett inflytande på vad som skedde där. Jag litar helt på att tribunalen agerar professionellt och att den bevisföring som finns kommer att hålla.