Familj utvisas till två olika länder

1:11 min

Vesna Tosic från Kroatien och Miroslav Novakov från Serbien träffades på en flyktingförläggning i Sverige för sju år sedan. Sedan dess har de hunnit få två gemensamma söner. Nu ska familjen utvisas - till varsitt land, med varsitt barn.

– Hur ska jag kunna leva utan ett barn och min man? Jag vet inte, det är jättesvårt att beskriva, säger Vesna Tosic.

Hemma i den tillfälliga lägenheten i Grums är ångesten påtaglig. Vesna Tosic från Kroatien och Miroslav Novakov från Serbien har levt tillsammans i Sverige som asylsökande sedan 2005.

I vintras avslog Migrationsverket deras ansökan, och paret överklagade då till Kammarrätten. I tisdags kom beskedet att familjen ska utvisas. Men i Serbien vill man inte ta emot en kroatisk medborgare, och i Kroatien tar man inte emot en serbier.

Det här gör att paret med sina två söner nu ska splittras. Vesna till Kroatien med den yngsta sonen på 1 år. Och Miroslav till Serbien med den äldsta sonen på 3,5 år.

– Migrationsverkets mål är bara att vi ska lämna Sverige. Men de bryr sig inte hur vi ska lämna. Att någon ska ta mina barn ifrån mig eller från pappa, det är jättekonstigt. Jag vet inte vad jag ska säga, vem kan hjälpa oss? frågar sig Vesna Tosic uppgivet.

På måndag träffar familjen Migrationsverket för att prata om resan tillbaka till hemländerna.