
Borttappad gen gör tomaterna smaklösa
Tycker du att tomaterna i affären ofta saknar smak? Nu kommer i så fall en förklaring. De flesta tomater som säljs i butik har nämligen förädlats med främsta syftet att vara jämnt grönfärgade vid skörd och så att de efter mognad ser jämnt färgade ut i affärerna. Men i förädlingsprocessen har man förlorat en genvariant som gör tomaten söt, smakfull och mer röd i färgen.
Det visar en studie som en internationell forskargrupp har gjort.
Den gen det handlar om styr fotosyntesen vid tomatens yta, och det är förmodligen oavsiktligt som den tidigare vanliga genvarianten har gått förlorad under de senaste 70 årens förädling menar forskarna, något som leder till mindre smak eftersom det bildas mindre socker.
Genom den här upptäckten har man nu kunskap som gör att forskarna skulle kunna ta fram tomater som både är jämnt färgade och smakar mer. Det säger Lars Mogren, agronomidoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.
– Man skulle kunna förädla med växtförädling men då tar det väldigt lång tid, och man skulle med genmodifiering kunna sätta dit just den gen som behövs. Man skulle kunna säga att det är en på- och avknapp där man kan se till att den är på istället för av.
Men Lars Mogren säger också att det finns tomatsorter som inte förädlats på det här viset och som smakar mer. Dessutom är tomater som får sitta länge i ljus innan de plockas mer smakfulla, även om de förlorat den gen som styr sockerupptaget.