Fotbolls-EM 2012

"Super-Mario" sänkte Tyskland

Med sina två mål sänkte Italiens Mario Balotelli Tyskland i semifinalen och Italien är nu klara för final.

Tyskarna var favoriter inför matchen men Balotelli visade noll respekt för tyskarna och kunde nicka in 1-0 i den 20:e minuten efter ett inlägg från Cassano.

Tyskland ägde mest boll men Italien spelade väldigt smart och med en väldigt kompakt defensiv. Hur tyskarna än försökte var det alltid en italiensk fot eller ett huvud före som kunde mota undan inlägg på inlägg.

Med ett stenhårt skott i krysset sänkte Balotelli med sitt andra mål tyskarnas dröm om en final. Efter en kontring fick Balotelli på en praktträff på straffområdslinjen som letade sig upp i krysset bakom en chanslös Manuel Neuer. Balotelli blev med sina två mål enda målskytt i den första halvleken.

– En fantastiskt underhållande första halvlek. Båda lagen vill framåt och spelar en tekniskt fin fotboll. Cassano har varit väldigt bra och vi har fått se två fina avslut från Balotelli, plus också för Montolivio i Italien säger Ralf Edström och fortsätter.

–Tyskland spelar också bra men Gomez får inte så bra bollar att jobba med. Något överraskande 2-0 till Italien och det är en jättestor skillnad på fotbollskvalité i dagens match mot gårdagens säger Ralf Edström.

Tyskarna flyttade upp sitt spel i den andra halvleken i jakt på reducering men ingenting fungerade på Italien denna kväll. Italien som var tillbakapressat långa stunder visade en kyla som vi inte sett tidigare i denna turnering. Istället för att rensa iväg bollar så spelade sig laget ur situationer och kunde därmed få tiden att gå.

Mesut Özil gav tyskarna lite hopp när han satte 1-2 på straff med bara två minuter kvar att spela. Närmre än så kom inte tyskarna som inte kom upp i normal standard ikväll och laget hade förvånansvärt svårt att skapa riktigt farliga målchanser.

Det var hängade huvuden hos de tyska spelarna och de flera tusen tyska fansen på läktaren. Desto gladare då hos Italien och deras mycket mindre fansskara då det stod klart att laget spelar final på söndag mot Spanien.

Och det var en häftig semifinal som spelades i Warzawa i kväll.

– Det här måste vara den klart bästa matchen under 90 minuter under det här mästerskapet, summerade Radiosportens expert Ralf Edström.

Magnus Sundvall
magnus.sundvall@sverigesradio.se