
Samarbetsplan för euroländerna möter motstånd
På EU:s toppmöte som inleddes under eftermiddagen är huvudfrågan den nya planen för närmare samarbete mellan euroländerna. Det handlar om ansvar för varandras skulder, en bankunion och rätt att ändra i budgeten för ett lands som missköter sig. Men planen stöter på motstånd även bland euroländerna
– Det behövs inga nya instrument. Det räcker med de som finns, säger Nederländernas premiärminister Mark Rutte, och syftar då bland annat på EU:s räddningsfond för krisdrabbade länder.
Mark Rutte dömer därmed redan nu ut förslaget till utvidgat samarbete mellan framför allt euroländerna. Rapporten innehåller förslag som innebär att ett land som inte kan sköta sin ekonomi också förlorar sin självständighet.
Förslaget till utvidgat samarbete mellan framför allt euroländerna innebär att ett land som inte kan sköta sin ekonomi också förlorar sin självständighet. Det handlar om att ta ansvar för varandras skulder, att bilda en bankunion och rätt att ändra i budgeten för ett land som missköter sig.
Förslaget om banker är sådant som oundvikligt gäller även länder utanför euron, alltså Sverige.
Det dokument som ska diskuteras på regeringschefernas middag i kväll är tänkt att bara vara ett första steg. En ny rapport ska komma i oktober för att sedan omvandlas till ett konkret förslag på det toppmöte som hålls i december.
Men det gäller att redan nu sätta stopp, säger Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt.
– Om vi inte ändrar detta kommer van Rompuy i morgon att säga att nu har fått stöd av EU för en mycket stor omvandling, som jag inte har ett stöd i Sveriges riksdag att säga ja till. I detaljerna syns att det inte bara är tänkt att vara ett samtal. Men även i den del som inte handlar om EMU finns en referens till att lagstiftningsåtgärder ska komma på plats redan före årsskiftet.
Tjeckien säger liksom Sverige skarpt nej till den nya samarbetsplanen. Storbritanniens premiärminister David Cameron har ett något annorlunda tonläge och säger att något konkret måste göras för att få bukt med den ekonomiska krisen.
– Det här är svåra beslut att ta för euroländerna, men vi bör uppmuntra dem att gå vidare.