Ett år sedan svenska journalister greps i Etiopien

2:04 min

I helgen är det ett år sedan de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson greps i Ogadenprovinsen i Etiopien. I dag sitter de fängslade i det ökända Kality-fängelset i huvudstaden Addis Abeba, dömda till elva års fängelse. Inför ettårsdagen har de lyckats få ut en hälsning via den svenska ambassaden.

I juni förra året färdades Johan Persson och Martin Schibbye med rebellgruppen ONLF i östra Etiopien för att undersöka rapporter om att oljebolag begick övergrepp mot lokalbefolkningen.

Men etiopisk militär fick upp spåret, en eldstrid följde, svenskarna skadades och greps.

I december dömdes de till elva års fängelse för terrorbrott, ett hårt, och för alla som hoppats, oväntat straff. Bland dem Martin Schibbyes fru Linnéa Schibbye.

– Hade man vetat att det skulle ta mer än ett år så hade man inte orkat. Så det är tur att man inte vet, säger hon.

Svenskarna överklagade inte utan hoppas på benådning, ett vanligt förfarande i Etiopien. Flera gånger har det spekulerats i att ett frigivande skulle vara nära, utan att det infriats.

Men nu tror Etiopienexperten Kjetil Tronvoll att de kan släppas snart, när diplomater världen runt tar semester och uppmärksamheten är låg.

– I slutet av juli, mitten av augusti är det en väldigt lugn period i Etiopien. Det internationella samfundet har semester och få ambassader är bemannade. Då kan man utnyttja läget och släppa dem lite utanför radarn, säger Kjetil Tronvoll.

Men de anhöriga har slutat tänka på när Johan Persson och Martin Schibbye kan friges. Det tar för mycket kraft att hoppas.

– Det här är väl tionde gången Kjetil tror att de ska komma hem. Så vi vågar inte tro någonting. Vi ser framför oss att de landar på Arlanda. Det är först då vi tror på att de är hemma, säger Johan Perssons pappa Kjell Persson.