Östersjön

Trasig satellit begränsar algrapporteringen

1:22 min

Det kommer bli svårt att ge rapporter om blomningen av giftalger i år. SMHI:s mätmetoder har blivit kraftigt begränsade vilket kan innebära stora problem på kusten.

Sture Nellbring på Länsstyrelsen i Stockholm arbetar på informationscentralen för egentliga Östersjön. Han är bekymrad eftersom han är beroende av SMHI:s rapporter för att komma ut med varningar.

– Det innebär att vi inte har den information som vi brukar ha, säger Sture Nellbring.

De blågröna algerna är giftiga för människan, därför är rapporterna om deras blomning viktig för att veta var de finns någonstans. Det som framför allt drabbar människor som är i kontakt med algernas gift är starkt illamående samt problem med ögon och hud. Hundar och andra husdjur som vistas i vattnet kan dö i samband med att de slickar pälsen efteråt.

Men i sommar kommer alltså länsstyrelsens informationscentral ha svårt att ge rapporter om algläget. Och orsakerna är flera.

– Just nu har Kustbevakningen och SMHI problem med båtar, så det blir inga expeditioner mer än en i juli och en i augusti. Och den informationen behöver vi. Sen har en sattelit gått sönder så vi får färre sateliter, säger Sture Nellbring

Problemen som Länsstyrelsens marinbiolog Sture Nellbring nämner kommer hålla i sig hela sommaren. Och problemet med den trasiga satelliten kommer inte vara åtgärdat förens hösten 2013.

David Nilsson Hamne
david.nilsson-hamne@sr.se