
Fler vårdföretag går med vinst
Allt fler privata vårdföretag gör överskott och fler väljer också att dela ut vinsten till sina ägare. Det oroar Vårdförbundet som vill se striktare regler för hur vinsterna ska hanteras. Men företagens representant menar att oron är obefogad, de flesta företag väljer redan att återinvestera överskotten.
En undersökning från intresseorganisationen Vårdföretagarna, som representerar drygt 2 000 privata vårdbolag, visar att 83 procent av bolagen gör överskott. Det är fler än förra året.
Undersökningen visar också att det är fler som i dag kan tänka sig att dela ut hela eller delar av överskotten till ägarna, jämfört med tidigare. 44 procent vill i år dela ut överskott, vilket är en ökning från 29 procent förra året.
De privata vårdföretagens vinster har debatterats mycket och det finns en oro över att vinsterna inte går tillbaka in i vården.
Men Håkan Tenelius, som är näringspolitisk chef på Vårdföretagarna, menar att den oron är obefogad.
– De allra flesta företagen satsar på att utveckla företaget, att kompetensutveckla personalen eller att förbättra verksamheten på andra sätt, säger han.
Sineva Ribeiro är en av dem som oroas över vart de privata vårdföretagens vinster tar vägen. Hon är ordförande i Vårdförbundet och hon tror inte på Håkan Tenelius försäkringar om återinvestering.
– Det har inte visat sig. Det märks inte i vården, säger hon.
Sineva Ribeiro vill se mer reglering av de privata vårdbolagen och regler för hur man ska hantera överskott i vården.
– Landstingen som skriver upphandlingar behöver ha mer kontroll. Är det okej att ta ut så stora vinster när vi inte klarar vården i vanliga fall, och det oftast är ett underskott i vården? frågar sig Sineva Ribeiro.
Håkan Tenelius pekar i sin tur på att 85 procent av bolagen i Vårdföretagarnas undersökning också vill använda överskott för att stärka företaget. Att en del av överskottet plockas ut som vinst ser han som ett styrkebesked för verksamheten.
– Det är ett tecken på att fler företag är stabila och mer långsiktiga. Vi hade varit mer oroliga om det hade varit färre bolag som kunde ta ut vinst, säger han.