Vårdförbundet: "Det här skapar en oro"

1:26 min

Sjukhus är inte längre en fredad zon. Det konstaterar Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro efter de bråk som förekommit på Sahlgrenska sjukhuset i veckan.

- Som sjuksköterska skyddar du alltid de patienter du har hand om. Allt det här som har eskalerat i samhället har ju gjort att våra dörrar är låsta. De har inte varit det från början, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Sineva Ribeiro menar att oroligheterna som drabbat Sahlgrenska universitetssjukhuset under de gångna dagarna i grunden är ett samhällsproblem. Men

- Vi måste göra någonting. Det här skapar en oro, framförallt om man inte är van vid att hantera folk och är ny i sitt yrke, säger Sineva Ribeiro.

När hon hörde om det senaste bråket tänkte hon genast på vad som hände när hon själv jobbade på kirurgen på Sahlgrenska, innan hon blev förbundsordförande.

- Jag tänkte "nej, inte en gång till". Jag var med 2007 när det hände, då sköt de ju rätt in på akutintaget. Vart är det här samhället på väg? Sjukhus har alltid varit en fredad zon på något sätt. Men det har förändrats, säger Sineva Ribeiro.

Västekot