Östergötland

Båttrafiken igång i skärgården

1:41 min

Den kollektiva båttrafiken ut till Aspöja har nu kommit igång efter att de boende och Söderköpings kommun kommit överens. I stort sätt alla större öar förutom Gränsö trafikeras nu.

Den här veckan blev det klart med att båttrafiken även lägger till vid Aspöja där Helen Forsman är ordförande i samfällighetsföreningen på ön.

– Trafiken är jätte viktig för oss som bor där och det är skönt att den är igång. Alla kanske inte är nöjda men majoriteten är det och då får man vara nöjd säger Helen Forsman.

Missnöjet från skärgårdsborna var stort innan trafiken skulle starta där man ansåg att de tre kommunerna Valdemarsvik, Söderköping och Norrköping inte hade lyssnat på deras åsikter och synpunkter. Det gällde främst att privata bryggor skulle bli allmänna.

Två bryggor trafikeras nu på Aspöja efter ytterligare förhandlingar med Söderköpings kommun och en omröstning bland de boende. Det finns fem båtlinjer som är igång och för att åka med får man ringa och beställa sin resa dagen innan och sedan är det bara att använda Östgötatrafiken resekort och hoppa på.

En av skepparna är Håkan Bergsström som tror att allt fler resenärer kommer att hitta ut till öarna den här vägen.

– Det börjar komma igång men hittills har det främst varit sommargäster förutom de boende som använt kollektivtrafiken.