Sunne

Linbana upp till Tossebergsklätten?

1:29 min

Anrika Tossebergsklätten i Stöpafors kan få en linbana upp till toppen. Det hoppas Bosse Andersson som lämnar Råda Rasta i Hagfors för att arrendera Tossebergsklätten.

Tossebergsklätten är stängd vintertid på grund av den kraftiga stigningen upp till toppen, men platsen kan bli en attraktion även på vintern.

– Min dröm och tanke är att få hit en linbana vintertid, säger Bosse Andersson, och fortsätter: Det är ett stort projekt, men jag har redan skrivit ett brev till länsstyrelsen och fått tips och råd om hur vi ska gå tillväga. Och det här blir givetvis ett samarbete med Sunne kommun, i så fall. Det vore jätteroligt att få detta till att funka. På sommaren så utnyttjar motorklubbarna backen för backtävlingar och skateboardklubbar åker nerför backen, varför skulle vi inte kunna ordna en liten isbana med bob nerför också på vintern?

Men det är inte gratis att smälla upp en linbana nerifrån ända upp till toppen?

– Nej, det är 343 meter rätt upp, men kommer man i gång med projektet så finns det säkert många intressenter. Vi har ju bland annat ett företag i Sunne som kanske kan vara med göra prototyper och köra som testbana, eller vad som helst. Det kan bli ett jättetrevligt projekt.

Det ligger rätt mycket kultur bakom, det heter Gurlitta Klätt i Selma Lagerlöfs böcker.

– Ja, det är fantastiskt. Och det som är så himla skoj är Stöpaborna som kommer upp och berättar hur de körde upp dricka förr i tiden på häst och timmerstockar i björk. De kunde köra två-tre backar åt gången På den tiden var det kiosk uppe i tornet. Och sedan kommer det upp folk som har varit här för 40-50 år sedan och berättar vilken fantastisk utveckling det har blivit här uppe, med vägen och allt. Förr fick man ju gå upp hit, men nu kan man ju köra upp. Det är en fantastiskt fin väg, avslutar Bosse Andersson.