Författare kräver "ett bibliotek i varje skola"

Engelska skolministern Nick Gibb pressas av en pågående kampanj i Storbritannien att göra det obligatoriskt för alla skolor i Storbritannien att ha ett eget bibliotek. Detta skriver tidningen the Guardian.

Ett antal prisbelönade författare som bland andra Sarah Waters, David Almond, Philip Reeve och Malorie Blackman försöker få regeringen i Storbritannien att göra varje skola skyldiga enligt lag att ha ett eget bibliotek.

Storbritanniens utbildningsdepartements ståndpunkt är att även om de gärna ser att alla skolor har bibliotek så är det "en fråga på lokal nivå, inte något som ska bestämmas av regeringen" och att det är "upp till skolorna att använda sina tillgångar på lämpligaste sätt."

Men kampanjen backas upp från en mängd författare, förläggare, akademiker, bibliotikarier och de menar att regeringen måste göra skolbibliotek obligatoriska då det finns "bevisade samband mellan läsande och uppnående av sina mål i skolan". Framförallt på lågstadiet menar de att "frånvaron av bibliotek är bedrövlig."

En ny undersökning från Skolbibliotekens förening i Storbritannien visar på att 80% av skolbiblioteken har fått minskade anslag.

Undersökning efter undersökning visar att barn som läser för nöjes skull åstadkommer avsevärt mycket mer än de som inte gör det, oavsett bakgrund, säger barnboksförfattaren Helena Pielichaty, ordförande i föreningen för barnboksförfattare och illustratörer i Storbritannien.

Kevin Crossley-Holland, barnboksförfattare och ny ordförande för Skolbibliotekens förening menar att det handla om att "visa vad det betyder för ett samhälle att vara civiliserat". Hon säger också att "här finns en chans att göra en investering i framtiden, om det nu någonsin har funnits en sådan ambition."

Författarförbundet ska träffa skolministern Nick Gibb de kommande dagarna och diskutera frågan.