Vaccinskeptiker vädrar morgonluft

13 min

Nu till vaccinfrågan som tycks vara en följetong i svenska medier i under våren och sommaren. Och den tycks skapa problem för de journalister som ger sig på den.

Vi på Medierna har ju tidigare granskat programmet Nyhetsguiden i systerkanalen P3 och visat hur man i ett par inslag vilselett sina lyssnare och blåst upp riskerna med HPV-vaccinet gardasil, som ges till unga tjejer för att skydda mot livmoderhalscancer. 

Sådana här artiklar får den anti-vaccinationsrörelse som mest verkarpå nätet att jubla. Den har ett förhållande till forskning och forskningskonsensus som påminner en del om klimatskeptikerna.Den här rörelsen är rejält spretig. Här finns mammor som upplever att deras barn blivit sjuka av vaccin. Här finns religiösa mystiker som antroposoferna och så de allmänna konspirationsteoretikerna på sajter som vaken.se. 

I söndags var det Svenska Dagbladets tur att skriva att det finns ”en utbredd rädsla” bland föräldrar när det gäller vaccinet Gardasil, trots att det är ett mycket vältestat vaccin. Och till sin hjälp använde man en skribent från just sajten Vaken.Men här finns också ett generellt journalistiskt problem: Det här inslaget ska handla om en journalistisk form - där åsikter ställs mot åsikter – oavsett hur verkligheten ser ut. Och om vad som händer när journalister gör kunskapsfrågor blir till debattfrågor. Reporter: Lars Truedson.