Merkel tog fin skalp när fond godkändes

1:25 min

Den tyska förbundsdagen godkände ikväll den europeiska finanspakten och räddningsfonden ESM. Ett viktigt steg framåt för Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Talmannen i den tyska förbundsdagen Norbert Lammert tillkännagav ikväll den tyska förbundsdagens med klar marginal röstat igenom den europeiska finanspakten och den permanenta europeiska räddningsfonden ESM stöd av nödvändiga 2/3-delars majoritet.

Finanspakten ska enligt planerna göra att euroländerna blir bättre på att hålla sina budgetar.

Men även om nu Tyskland med flera länder röstat för pakten och ESM så väntar nu nervösa dagar för Merkel.

Flera kritiska förbundsdagsledamöter från olika partier har nu ikväll nämligen skickat in anmälningar till den tyska författningsdomstolen för att förmå den att underkänna pakten och fonden.

Det innebär att ESM, som enligt planerna skulle ha aktiverats på måndag, kommer försenas med minst en vecka eftersom författningsdomstolen redan för någon vecka sen lovat att göra en rejäl utredning av anmälningarna.

I debatten före omröstningen försökte Angela Merkel på alla sätt också försvara sitt agerande i Bryssel under det senaste EU-toppmötet, där hon, för att kunna vinna omröstningarna i förbundsdagen, tvingades till flera eftergifter.

Krisdrabbade europeiska banker kunna då direkt stöd med pengar från just räddningsfonden ESM.

Något som egentligen inte alls var planerat med ESM från början, en paradox som Merkel fick utstå mycket kritik för i förbundsdagens debatt.