Egyptens nye president Mursi insvuren

2:08 min

Muhammad Mursi är nu formellt insvuren som Egyptens nye president. Ceremonin inleddes vid lunchtid, senare i dag ska Mursi hålla ett installationstal till nationen från Kairos universitet. Men redan i går svor han en symbolisk ed till folket på Tharirtorget i Kairo och stora delar av hans tal ses som en utmaning mot militären.

Det är sen kväll på Tahrirtorget, och många tusen människor viftar med flaggor och ropar slagord mot militären och för den nyvalde presidenten. Gatuförsäljarna runt omkring har gulddagar och säljer allt från egyptiska flaggor, bilder av Mursi till saft, majs och popcorn.

Under tidiga kvällen var folket som i extas när den nyvalde presidenten höll sitt första stora liveframträdande sedan valresultatet presenterades. Muhammad Mursis agerande och tal i går kväll var en uppenbar utmaning till den mäktiga militären att lämna ifrån sig makten.

– Alla hör mig nu, regeringen, militären och polisen och det finns ingen makt starkare än oss, folket, det är ni som källan till min makt, det är ni som bestämmer vem ni vill ska bestämma, det är ni som är folkviljan, ropade han.

Ord som måste retat generalen, som gång på gång sagt att det är militären som representerar folkets vilja. Mursi vände sig till både muslimer och kristna och lovade att det nya Egypten ska bli ett Egypten för alla. Han lovade också att verka för att alla politiska fångar ska friges.

Han får passa på att njuta segerns sötma medan han kan. Nu börjar allvaret, nu ska en regering bildas och framförallt, han ska försöka få tillbaka något av den makt som militärstyret tillskansat sig, och som egentligen borde ligga på presidenten och parlamentet.

För de tiotusentals människor som dröjde sig kvar på Tahrirtorget sent i det varma Kairomörket var det flaggviftande och segerdans som gällde, även om några av slagorden löd "ner med generalerna, makten till presidenten".