Starka reaktioner i Tyskland efter omskärelsedom

1:37 min

I Tyskland vållar en dom tidigare i veckan starka reaktioner. En domstol i Köln slog då fast att omskärelse av pojkar av religiösa skäl innebär kroppsskada och är ett brott.

Ett judiskt sjukhus i Berlin har stoppat omskärelse efter domen i Kölns regionala domstol. Enligt domen innebär omskärelse av pojkar av religiösa skäl kroppsskada och är ett brott. Målet gällde en läkare som hade omskurit en fyraårig pojke som sedan fått medicinska komplikationer.

Även om domen välkomnas av många har den nu också väckt starka reaktioner i Tyskland. Både muslimer och judar i vars religioner omskärelse är vanligt har reagerat kraftigt. Men även kristna samfund är kritiska, eftersom de ser domen som en inskränkning i religionsfriheten. Till exempel har den tyska biskopskonferensen uttryckt sin förvåning över att barn skulle ta skada av omskärelse.

Även politiker, både utrikesminister Guido Westerwelle och talespersoner från de gröna, påpekar att religionsfriheten måste värnas.

Hamideh Mohagheghi som är teolog och muslim, säger till tv-kanalen ZDF att domen i praktiken kommer att bli verkningslös eftersom omskärning är tillåten utanför Tysklands gränser.

– I alla kringliggande länder är det möjligt att omskära barn. Det kan bli så att man får en omskärelseturism, säger Mohagheghi.

Frågan om det är ett brott att omskära sina barn kommer troligtvis att gå till högsta regionala instansen i delstaten Nordrhein-Westfalen där Köln ligger och kanske till och med hela vägen till Tysklands högsta domstol.