Öland

Bil körde in i folkmassa - 6 till sjukhus

0:55 min

En bilist körde på lördagseftermiddagen av okänd anledning in i en folksamling på torget i Borgholm på Öland under en sportbilsutställning. Totalt sex personer har uppsökt vård, varav en av dem är allvarligt skadad. En förundersökning är inledd.

Olyckan skedde vid klockan 14.40. En förundersökning om vållande till kroppsskada är inledd, men föraren var ännu på lördagskvällen inte delgiven misstanke eftersom han var i chock.

Två äldre män skadades allvarligt respektive lindrigt och vårdades på fredagskvällen på intensivvårdsavdelningen och akuten.

Totalt fick 6 personer uppsöka vård. De två som satt i bilen, samt två personer som befann sig i glasskiosken blev alla fyra chockade men inte allvarligt skadade.

Det är oklart vad som orsakat olyckan men enligt uppgifter kan det ha varit något tekniskt problem med bilen som fått motorn att rusa. Bilen kommer att genomgå en teknisk undersökning under måndagen.

Ett vittne berättar

Ett kvinna som befann sig på platsen när olyckan inträffade beskriver situationen som en katastrof.

– Jag stod där, en och en halv, eller en meter ifrån olyckan på den här bänken. Den stod där jämte pumpen, och jag stod och tittade på bilarna, och sedan vände jag mig om och den där bilen rusar rakt på folk genom hela... hela skiten kan man säga.

– Det var katastrof. Vi provade att lyfta den här vagnen, vi var många, och försökte lyfta den här vagnen för att få fram den här mannen, men nej, det var för tungt, vi fick inte ut honom, det var katastrof. Du skulle sett hur det såg ut. Det var sorgligt, och det värsta var att folk kom och filmade med sina mobiler i stället för att hjälpa till att lyfta, och mannen han var så blå, och han sa hjälp mig, hjälp mig, säger kvinnan.

Säkerhetsföreskrifter har följts

Enligt kommunalrådet Lisbeth Lennartsson har alla säkerhetsföreskrifter följts.

– Om man behöver prata med någon om olyckan kan man nå tjänsteman i beredskap på Borgholms kommun via 112, säger Lisbeth Lennartsson, kommunalråd.