Fredsplanen för Syrien riskerar att störtas

1:16 min

Historiens dom blir hård om inte omvärlden kan enas, sade FN-sändebudet Kofi Annan när stormötet om Syrien inleddes på lördagen. Samtidigt kom rapporter om kaos, död och flyende civila i Duma, nära Damaskus.

Oppositionsfästet Duma ligger knappt två mil från centrala Damaskus, men staden var omöjlig att nå på lördagen. Syriska styrkor har omringat orten och vägspärrar blockerade vägen från Damaskus.

Enligt obekräftade rapporter som läckte ut från Duma har regimens styrkor inlett en offensiv på jakt efter rebeller, efter flera veckors belägring och beskjutning.

– Jag såg minst tre döda kroppar i ett gatuhörn, några hus var förstörda och andra brann, sade Abdullah, en 50-årig fembarnsfar, till Reuters på telefon sedan han flytt från Duma tillsammans med 200 andra.

Händelserna underströk, om det nu behövdes, stundens allvar för de utrikesministrar som samlades i Genève för att enas om en ny fredsplan för Syrien. FN-sändebudet Kofi Annan föreslår att regimen och oppositionen ska bilda en tillfällig samlingsregering.

Utsikterna för framgång tycktes små, då Ryssland hårdnackat vägrat acceptera en formulering som kan tolkas som att Syriens president Bashar al-Assad inte kan låtas ingå det nya övergångsstyret. Den ryska delegationen i Genève uppgavs kräva omskrivningar av dokumentet, och utgången av mötet var oviss.

– Historien. . . kommer att döma oss alla hårt om vi visar oss oförmögna att välja rätt väg i dag, sade Kofi Annan.

– Syrierna blir de främsta offren och deras död kommer inte enbart att bero på mördarnas handlingar utan även på er oförmåga att överbygga era meningsskiljaktigheter.

Även utrikesminister Carl Bildt, inte själv i Genève, betonade vikten av ett enat världssamfund.

"Splittring kommer att förlänga lidandet i hela Levanten", skrev han på Twitter, med syftning på Syrien och dess grannländer.

Oppositionella i Damaskus var pessimistiska.

– Ryssland är vår fiende, som hjälper regimen. Vi väntar oss ingen hjälp från dem, sade en källa.

– Om inte omvärlden gör något kommer Syrien att gå under.

Genèvemötet, där säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar och en handfull andra länder deltog, var kanske sista chansen att rädda Kofi Annans ursprungliga fredsplan. Den har ignorerats i det närmaste helt av både regimen och oppositionen sedan den trädde i kraft 12 april.

Striderna har trappats upp de senaste veckorna, och för två veckor sedan tvingades FN:s observatörer avbryta sina patruller. Utan framsteg i Genève är risken betydande att insatsen avbryts helt.

TT