SD byter fot om ett femte jobbskatteavdrag

1:47 min

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder hävdade idag att Sverigedemokraterna är det parti i Riksdagen som varit flitigast att motionera i förhållande till antalet riksdagsledamöter.

Han hävdade också att minoritetsregeringen Reinfeldt bytt strategi, i förhållande till Sverigedemokraterna, för att försöka "mörka" när den riskerar att förlora omröstningar i kammaren - bland annat genom att avstå från att lägga förslag.

Partisekreterare Björn Söder upprepade en lista över beslut där Sverigedemokraterna bidragit till att regeringsförslag fallit - med ökad bemanning i demensvården som nummer ett.

Han kritiserade också att Sverigedemokraterna inte ingår i riksdagspartiernas kvittningssystem, vilket, enligt Björn Söder, bland annat innebär att SD:s riksdagsledmöter inte har samma möjligheter som andra att vara frånvarande från arbetet i Riksdagen till exempel för utbildning eller resor.

Partiledaren Jimmie Åkesson, som ska tala i Almedalen i kväll, sa vid en pressträff att han tänker fortsätta försöka "bredda" Sverigedemokraternas politik med målet att bli tredje största parti i Riksdagen.

Åkesson vill profilera Sverigedemokraterna inom kriminalpolitiken, ett tema som upprepas från förra årets Almedalstal.

Kvällens budskap kommer att vara att polisen borde arbeta på ett annat sätt för att kunna klara upp fler brott än idag. Sverigedemokraterna anser att polisens arbetsuppgifter ska "renodlas", så att polisen ska arbeta mindre med administration än idag och att vissa av de arbetsuppgifter som polisen utför idag ska skötas av andra myndigheter.

På pressträffen idag sa Jimmie Åkesson också att hans parti numera delar bedömningen att det så kallade jobbskatteavdraget bidrar till fler jobb. Partiet har bytt fot sen förra året och kommer nu inte att rösta nej till ett eventuellt förslag om ett femte jobbskatteavdrag. Förutsättningen för att rösta nej, att hela oppositionen med Sverigedemokraterna kan enas om ett alternativt förslag till jobbskatteavdraget, trodde inte Åkesson skulle komma att inträffa.