TOPPMÖTET I GENÈVE

Inga tydliga besked om al-Assad

2:05 min

Överenskommelsen i Genève i går om behovet av en bred övergångsregering i Syrien gav inget tydligt svar på hur omvärlden gemensamt ställer sig till president Bashar al-Assad.

Och samtidigt som utrikesministrar och FN-sändebud höll presskonferenser i Genève, dödades minst 30 civila i en granatattack mot en begravning utanför Damaskus.

En begravning förvandlad till en oppositionell demonstration – videoupptagningar vars äkthet inte kan bekräftas visar ett kaos efter attackögonblicket.

Skadade och dödade fördes till ett sjukhus i Zamalka utanför Damaskus, döda illa tilltygade kroppar blandades med svårt skadade patienter med traumatiserade blickar. Sjukvårdspersonal halkade omkring i blodpölar, förtvivlan i röster.

Det är inte bekräftat vem som låg bakom, men ögonvittnen hävdar att det var regeringstrogna eller regeringsstyrkor.

I går kväll i samband med Genèvemötets avslutande fördömde FN-medlaren Kofi Annan än en gång våldet i Syrien.

– Vi fördömer i starka ordalag det eskalerande våldet, förstörelsen och övergreppen mot mänskliga rättigheter.

Genèvemötet med säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar och länder från regionen slog fast att Syrien måste bilda en bred övergångsregering, att regimen och oppositionen måste förhandla om den, men att företrädare för den nuvarande regimen ska kunna vara med i övergångsregeringen, något som oppositionen tidigare sagt att de vägrar.

Frågan om Bashar al-Assads framtid var oklar, väst- och arabländer menade att han måste lämna, medan Ryssland och Kina sade att den frågan är helt upp till det syriska folket att avgöra.

Och även om Kofi Annan medgav att det är bråttom nu, erkände han att det kan ta tid innan en övergångsregering kan fungera.