Krislandet Cypern tar över EU-ordförandeskapet

1:40 min

I dag tar Cypern över ordförandeskapet i EU. Det samtidigt som landet bara för några dagar sen tvingades be de andra euroländerna om nödlån till sina krisande banker.

Cyperns öde blir att leda Europa genom ekonomiskt kaos samtidigt som landet är det senaste i raden som ansökt om nödlån för att försöka rädda sina egna krisande banker. Många av de cypriotiska bankerna har råkat illa ut på grund av att dom är kraftigt exponerade mot det värsta krislandet Grekland.

Det euroland som ligger längst ifrån Bryssel befinner sig i recession, kraftig lågkonjunktur, under första kvartalet backade landets ekonomi med 1,6 procent jämfört med året före.

Cypern är ett av eurozonens minsta medlemsländer och införde euron så sent som 2008. Medlem i EU blev Cypern 2004. Landet fick alltså vänta i åtta år från medlemskap till dess att man fick ta  nästa steg och leda Europa.

Det spekulerades länge i att Cypern skulle behöva hjälp utifrån. Att landet väntade så sent som till i måndags med att begära nödlån, bara några dagar innan ordförandeskapet landade på Cyperns bord, är inget som är en fördel för landet. En ekonom säger till nyhetsbyrån AFP att onödigt många blickar riktas mot Cypern just för att begäran om hjälp kom så sent.

I morgon måndag, väntas den så kallade trojkan, representanter från EU-kommissionen, IMF och Europeiska centralbanken, komma till Cypern. Bland annat för att kunna göra en bedömning av hur det står till med det cypriotiska banksystemet och se vilket stöd landet behöver och vilka motprestationer som EU i så fall kräver.

I stället för att blickarna riktas mot ordförandeskapet undrar nu många om Cypern ska gå samma öde till mötes som Grekland när det gäller besparingar och åtstramningar.