Överenskommelsen följs av fler syriska dödsfall

2:00 min

I Syrien fortsätter våldet att kräva dödsoffer, dagen efter det stora Genevemötet som uppmanade till bildandet av en övergångsregering. Mötet lyckades inte klargöra vilken roll president Bashar al-Assad ska spela i fortsättningen, och överenskommelsen avfärdas av oppositionen som ett tandlöst misslyckande.

Flera syriska oppositionsgrupper har i dag med kraft avvisat planen för en politisk övergång i landet.

”Ingen oppositionsgrupp i eller utanför Syrien kommer att acceptera att någon enda medlem från den nuvarande regimen kommer att ha någon slags befattning i fortsättningen, det är nog nu.”

Det säger Bassam Imadi till al Jazeera. Han var tidigare ambassadör i Sverige och nu jobbar han för Syriens nationella råd

Tvetydig och slöseri med tid är omdömen om skrivelsen från Genevemötet i går, både från oppositionsgrupper och regimtrogna.

Det styrande Baath-partiets officiella tidning skriver att ingenting egentligen förändrats efter mötet och ledaren för en av oppositionsgrupperna kallar uttalandet i går för en fars.

”Kan de verkligen inte se att det syriska folket slaktas, att landet förstörs? Ändå tror de på allvar att vi ska sätta oss tillsammans med våra bröders mördare och diskutera.”

Positionerna är lika låsta som innan mötet. Det har varit en blodig vecka i Syrien och våldet har fortsatt i dag.

På flera håll i Syrien har rebellstyrkor drabbat samman med regeringsstyrkor i en kamp om kontrollen över kvarter och städer.

Artilleri har också beskjutit bostadsområden i Damaskusområdet Hama och Homs, även helikoptrar har använts i attackerna.

Dödssiffran efter våldet i går har stigit, minst 120 miste livet då. Många i en attack mot ett begravningsfölje. Troligen var det en bilbomb som exploderade nära en moské, minst 40 människor dödades i den attacken och många skadades. Vem som låg bakom är oklart. 

Samtidigt berättas det från Homs att flera av de skadade som Röda korset i veckor försökt evakuera, har avlidit eftersom de aldrig fick den vård de behövde.