SD tvärvänder om ett femte jobbskatteavdrag

Sverigedemokraterna byter nu fot och kan tänka sig att släppa igenom ett femte jobbskatteavdrag i riksdagen om regeringen väljer att lägga fram förslaget i höstens budget. Förra året hotade partiet med att stoppa ett femte avdrag, men har nu ändrat sig enligt partiledaren Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson hänvisar till att regeringens finanspolitiska råd förra året menade att den positiva effekten på arbetslösheten och Sveriges ekonomi av ytterligare ett jobbskatteavdrag var avtagande. Men i år stryker i stället finanspolitiska rådet under den positiva effekten av ytterligare jobbskatteavdrag.

Regeringen har avstått från att lägga fram förslaget sedan det visade sig att det är osäkert om den skulle kunna få igenom det. Skulle regeringen föreslå ett femte jobbskatteavdrag till hösten finns det bara en möjlighet att stoppa det. Sverigedemokraterna skulle då behöva enas med övriga oppositionen om en alternativ användning av pengarna som de tycker är bättre, och det tvivlar Jimmie Åkesson på.

Jimmie Åkesson håller i kväll det första talet i årets Almedalsvecka i Visby. I talet kommer han betona att partiet vill bredda sin politik och profilera sig exempelvis inom kriminalpolitiken. Där förespråkar partiet att polisen ska lägga mindre tid på småförseelser samtidigt som kameraövervakning, avlyssning och liknande tvångsmedel utökas.