MP föreslår halverad moms på reparationer

1:42 min

Miljöpartiet föreslår att det ska bli billigare att reparera skor, kläder och cyklar. Färre skulle slänga och köpa nytt då, tror Miljöpartiet, som ser förslaget som en miljösatsning.

– Det är bra, för att vi behöver tänka om och tänka nytt när det gäller ekonomin, hur vi använder saker och produkter. Det är bra att ha kvalitetsprodukter på marknaden som går och tål att repareras. Det tar mindre naturresurser i anspråk och det ger också jobb i hela landet, säger Åsa Romson.

Miljöpartiet föreslår halverad moms från 25 till 12 procent. En vårgenomgång av cykeln skulle bli en hundralapp billigare, tror Romson.

– Det här är också för att visa på en trend, en inriktning på marknaden. Vi hoppas ju att fler företag i den här branschen blir vita företag i stället för, ibland, en svartmarknad. Det skulle också gynna en bättre produktutveckling som gör att folk kanske satsar lite mer på en hållbar cykel som tål att repareras i stället för att man köper en väldigt billig dålig cykel och så slänger man den efter ett år när vintern kommer och den har rostat sönder.

Samma tanke ligger bakom ett annat förslag, att ROT-avdrag, ska kunna användas för att reparera maskiner i hushållet, diskmaskin och kyl till exempel, även om det inte alltid är bäst för miljön att reparera.

– Tanken är ju att man reparerar det som är hållbart också ur andra synvinklar, att nya kylskåp ska vara värda att reparera, gamla kylskåp är inte alltid värda att reparera, utan där är det bättre att byta ut dem, säger Åsa Romson.

Miljöpartiet har lagt liknande förslag i flera år. Åsa Romson tycker inte att det är något problem att införa nya undantag i skattesystemet, i alla fall inte de här undantagen.

– När det gäller reparationstjänster så är det ju kopplat till att miljön behöver ställas om för att generera en mer hållbar utveckling och då är det ju precis de mekanismerna, som grön skatteväxling, som används, att man höjer vissa skattebaser och sänker andra.