ÖB: Pengarna räcker inte till hela försvaret

Sveriges ÖB Sverker Göranson varnade på söndagen för att Försvaret kan tvingas välja bort delar av sin organisation som marinen, flygvapnet eller armén om inte mer pengar satsas på det svenska försvaret.

Försvarsmakten har tidigare påpekat att det kan bli bekymmersamt att klara ekonomin.

I april i år begärde Försvaret i en skrivelse till regeringen ytterligare miljarder i anslag och i sin långtidsbudget redovisas ett behov av två miljarder kronor årligen från 2015 för att klara av kostnader för försvarsmateriel.

Till det ska läggas kostnad för Jas Gripen-plan. Göranson säger i ett pressmeddelande att det behövs mellan 60 och 80 uppgraderade Jas 39 Gripen.

- Jag hävdar att vägvalet är att antingen vara beredd att tillföra ekonomi för att lösa de uppgifter vi har eller att välja hela eller delar av organisationen för det är den magnituden vi pratar om, säger Göranson till SVT:s Rapport.

Försvarets informationsdirektör Erik Lagersten uppger att man står fast vid beräkningarna i underlagen till regeringen, men att man nu har dragit tydligare slutsatser om konsekvenserna.

– Det här är en tydlighet från ÖB:s sida om vad det faktiskt innebär. Allvaret i de här underlagen har inte riktigt sjunkit in, säger Lagersten till TT.

Han uppger att det inte finns någon osthyvelsmetod som fungerar för att spara in de ökade kostnaderna.

– Antingen så tillför man mera pengar för att behålla dagens operativa förmåga eller så är underskotten av en sådan art att det är hela eller delar av försvarsgrenar som i så fall måste läggas ned, säger Lagersten.

TT