Enormt säkerhetspådrag inför Storbritanniens OS

5:27 min

De olympiska spelen i London startar om bara några veckor. Och säkerhetspådraget är enormt. Enligt myndigheterna är säkerhetsoperationen den största sedan andra världskriget. I ett bostadsområde ska man nu placera ut luftvärnsmissiler för att skydda spelen mot angrepp.

– Ingen jag känner har lyckats få biljetter. 20 000 soldater kommer att översvämma stan och så ska de placera luftvärnsmissiler på mitt tak. Det skulle väl få vem som helst att reagera, och det skrämmer mig faktiskt att ingen gör det, säger Benjamin Crellin som bor i Tower Hamlets.

Det är en av Londons, ja för den delen hela Storbritanniens fattigaste statsdelar. Bostadsområdet ligger precis intill den olympiska byn och så här veckorna innan invigningen pågar ett ständigt fejande, putsande och snickrande i området. Men också förberedelser av en annan art.

Kring alla OS-arenor och inne i centrala London har säkerhetsstyrkorna övat för fullt. Redan nu har hangarfartyget Ocean klämt sig upp genom Themsen och jetflygplanen patrullerar regelbundet luftrummet. 

Och i Benjamin Crellins bostadsområde Tower Hamlets dök det alltså helt plötsligt upp ett batteri med luftvärnsmissiler på taket till den högsta byggnaden.

36 000 poliser, militärer och säkerhetsvakter kommer att ansvara för säkerheten under spelen. Notan för bara säkerheten väntas bli 11 miljarder kronor – mer än dubbelt så mycket som de urspungliga beräkningarna. Och fler soldater är engagerade i säkerheten kring spelen än vad britterna för närvarande har i Afghanistan.

Säkerhetstjänsten MI5 har ställt in alla semestrar inför och under OS och i ett tal häromveckan medgav chefen Jonathan Evans att man hade indikationer på att flera terrororganisationer övervägt attacker mot spelen, men att OS i London är ett svårt mål med tanke på de rigorösa säkerhetsarrangemangen.

Och den förre säkerhetsministern Pauline Neville-Jones varnar i en intervju med BBC för inhemska terrorister.