Skador på mandelträd

Hej!

Har ett delikat problem.... Är ägare till persika Frost och persika Riga som med största sannolikhet fått svamp enligt trädgårdsmästare i en handelträdgård. Nu till problemet: en ovanligt vackert mandelträd ser ut som den går sin död till mötes och det vore VERKLIGT synd. Den har alltid varit rikblommande, så även i år trots “våren”. Ett par veckor efter blommning började grenspetsarna torka, i ett desperat försök att rädda den skar vi ner de döda grenarna. Vet att det är fel tid men vi såg ingen annan råd. Den är skött efter konstens alla regler för övrigt, med jord, vattning, näringstillförsel och täckning med duk vid behov. Trädet har rak fin stam vid ympstället “smalare midja”, stor symmetrisk krona, står i Enköping. Frågorna är:
Är det en varm marsmånad då knopparna svällde, sedan kall april och i stort sett hela maj?
Vi hade många nätter med ner mot 10 ! minusgrader på nätterna under denna period. Det var minusgrader i maj med, om än bara som mest till -5. Kallt och regnigt. Detta till trots en magnifik blommning.

Kan all energi gått åt för att bära fram blomsterprakten och sen inte orka mer?? I så fall vad kan man göra?

Eller har den blivit smittad från persikorna? Vad gör man då för att få behålla mandelblomsträdet?

Eller är det någon helt annan orsak?

Hoppas att du kan hjälpa mej med detta, jag skulle verkligen vilja ha trädet kvar om det finns möjlighet till det.

hälsningar

Lena

Hej Lena!

Tror knappt mina ögon när jag läser din fråga och tittar på de medsända bilderna. Mandelträd i Enköping!! Grattis att du klarat det i flera år. Det är på sin höjd en växt som kan odlas på Gotland och i Skåne eftersom den behöver en lång, varm höst för att kunna härdas ordentligt inför vintern.

Du har alldeles rätt, varm period tidigt på våren (i år inträffade denna i mars) som följs av rejäl kyla är mycket farligt för flera arter inom släktet Prunus, eftersom vintervilan lätt bryts vid varma perioder. Skadorna visar sig inte med en gång utan kan komma till och med efter flera månader. Inte mycket man kan göra. Att isolera ett träd så att det inte kommer att beröras av minus 10 grader eller lägre är inte realistiskt. Ditt träd kommer att klara även denna säsong även om det ser något kalt ut på de platser som grenarna är borttagna. Det finns ingen anledning att ta bort döende grenar för tidigt på säsongen, såren läker snabbare vid högre temperaturer.

Krussjukan på dina persikoträd, som orsakas av svampen Taphrina deformans, har inget att göra med skadorna på mandelträdet.

Maj-Lis Pettersson