Nödlösning blev affärsidé

Rysk jurist hjälper andra till start

7:37 min

Det är svårt att starta en verksamhet utanför det egna hemlandets gränser. Ekaterina Komarova tog fasta på detta faktum och hjälper andra ryssar och ryskspråkiga som vill etablera sig eller investera i Sverige. Att starta eget var en nödlösning för henne. Ekaterina är utbildad jurist med internationell rätt som specialité, men eftersom hon inte hade någon utbildning i svensk juridik fick hon ingen anställning i Sverige.

Ekaterina Komarova, ryska från Moskva, högutbildad affärsjurist, kom till Sverige och Örebro för sju år sedan. Efter ett år startade hon sitt konsultbolag. Företaget arbetar endast med juridiska personer: ryska företag som vill starta sin verksamhet, eller investera i Sverige, och svenska, som vill etablera sig på den ryska marknaden.

I intervjun berättar hon om sin utbildning, firmans verksamhet, sina svårigheter att hitta jobb i Sverige, problem med det svenska språket (engelska talar hon flytande), om olika kategorier av kunder.

Hon talar om olika affärskulturer: Tillit och muntliga överenskommelser i Sverige och mycket papper och skrivna avtal i Ryssland.