KD och FP: "Försvarsbudgeten måste höjas"

1:48 min

Efter att Sveriges överbefälhavare (ÖB) på söndagen varnat för att exempelvis marinen kan behöva läggas ner om inte försvarsbudgeten höjs, säger nu Kristdemokraterna och Folkpartiet att budgeten måste utökas.

– ÖB visar nu att det får ödesdigra konsekvenser. Vi har haft ett system där vi under lång tid har löst det genom att ha haft förbandsnedläggningar på löpande band, säger Kristdemokraternas försvarstalesperson Mikael Oscarsson och fortsätter.

– Jag tror att den vägen är stängd, jag tror att vi inte längre kan minska ner på försvaret. Historien har inte stannat, vi måste ha ett starkt försvar och då måste vi skjuta till mer pengar.

ÖB Sverker Göranson har tidigare signalerat att Försvarsmakten behöver ytterligare tre till fyra miljarder kronor per år för att kunna köpa nödvändig utrustning, klara av att betala de anställda soldaterna och för att ha råd med en ny version av Jas Gripen.

I går förtydligade han budskapet genom att säga att alternativet är nedläggning av en hel försvarsgren; armen, flygvapnet eller marinen.

Folkpartiets försvarstalesperson Allan Widman håller med kristdemokraterna, försvaret måste få mer pengar framöver.

– När man är ett militärt alliansfritt land har man signalerat till omvärlden att vi ska klara allt på egen hand, vi ska ha alla förmågorna. Därför är det inte möjligt att ta bort så stora förmågor som ÖB nu talar om. Det skadar trovärdigheten i den svenska säkerhetspolitiken.

Centerpartiet vill avvakta Försvarsberedningens säkerhetspolitiska analys innan man kan säga om mer pengar måste skjutas till. Moderaterna har hittills sagt nej, försvaret får klara sig utan några tillskott. Widman och Oscarsson tror nu att Moderaterna kommer ändra sig och gå med på en höjning av anslaget.

Men den moderata försvarsministern Karin Enström vill avvakta med besked.

– Vi kommer nu tillsätta en försvarsberedning och återkommer om exakt när och hur. Då får man också göra de här avvägningarna, men det är inget vi förhandlar om här i Almedalen, säger Karin Enström.