Finland blockerar EU:s krisåtgärder

1:43 min

Finland sätter krokben för en av de krisåtgärder som EU:s toppmöte enades om i fredags. Den finska regeringen säger att den tänker blockera möjligheten för eurozonens räddningsfond att stödköpa statsobligationer.

Efter en lång, tuff nattmangling lyckades euroländernas ledare i fredags morse enas om nya åtgärder mot eurokrisen. En av dem var att ge hårt pressade euroländer möjlighet att på ett enklare sätt be eurozonens räddningsfonder att köpa statsobligationer.

Målet är att pressa ner räntekostnaderna för länder som Spanien och Italien, som i förra veckan tvingades betala nästan ohållbart höga räntor på sina lån.

Men Finlands regering meddelar i dag att man vill stoppa den här typen av stödköp. Styrelsen för räddningsfonden ESM måste vara enig för att fatta beslut om att köpa statsobligationer på andrahandsmarknaden, och i en rapport till den finska riksdagen säger regeringen i dag att enighet "inte ser ut att kunna uppnås bland annat på grund av motstånd från Finland och Nederländerna".

Enligt källor till Ekot finns mycket känslor kring den här frågan i finska riksdagen. Vid sitt möte i dag valde det ansvariga riksdagsutskottet att bordlägga regeringens rapport. Utskottet har begärt mer fullödig information från regeringen om effekterna av EU-toppmötets beslut.

Från EU-kommissionen väljer man att inte alls kommentera vad det finska utspelet kan få för betydelse för eurozonens krisarbete. Det pågår många inrikespolitiska spel i efterdyningarna av EU-toppmötet, och att döma av ränteutvecklingen på spanska och italienska statspapper verkar finansmarknaden hittills se ganska lugnt på Finlands hot.