Fredrik Reinfeldt vill ha jobbpakt

1:45 min

Statsminister Fredrik Reinfeldt och regeringen vill skapa en jobbpakt för unga tillsammans med fack och arbetsgivare. Förhoppningen är att unga ska få en anställning där arbete och utbildning varvas.

För att locka fack och arbetsgivare så är regeringen beredd att skjuta till ett handledarstöd och sänkta arbetsgivaravgifter. Reinfeldts förhoppning är att det skulle kunna innebära jobb för 30 000 ungdomar.

– Vi vill sänka jämviktsarbetslösheten, se till att unga kommer in i arbete. Det kan handla om handledarstöd för dem som får yrkesintroduktion och vi kan arbeta vidare med att arbetsgivaravgifter lättas för dem som kommer in på arbetsmarknaden, säger Fredrik Reinfeldt, som i kväll håller tal i Almedalen i Visby.

I höstens budgetförhandlingar inom regeringen vill Reinfeldt satsa på ytterligare resurser till forskning och innovation, samt vägar och järnvägar.

Fredrik Reinfeldt vill, som han tidigare markerat, också ta upp en diskussion om en sänkning av bolagsskatten i höstens budgetförhandlingar.

– Vi håller på att få ett landskap där vissa bolag inte betalar någon bolagsskatt och andra betalar varje år.

Sverigedemokraterna har signalerat att de nu skulle släppa igenom en femte sänkning av inkomstskatten i form av ett jobbskatteavdrag. Men Fredrik Reinfeldt tror inte att det är aktuellt att lägga ett sådant förslag i höst.

– Jobbskatteavdraget är bland det mest jobbskapande som vi gjort. Vi har signalerat att vi vill ha en sänkning, men vi tror inte det kommer finnas utrymme för det samtidigt som vi ska satsa på infrastruktur och forskning och utveckling.

Fredrik Reinfeldt fick under presskonferensen i Visby frågor om att väljarstödet för partiet minskat i opinionen.

– Jag ser det som en mellanvalsreaktion. Men vi tar detta på allvar, och vi gör förändringar inom Moderaterna. Vi måste ha fler svar och 2014 ska vi har svaren till väljarna.

Ekot rapporterade i morse att socialförsäkringsutredningen under Irene Wennemo behöver mer tid för att hinna klart med det omfattande arbetet.

– Om socialförsäkringsutredningen behöver mer tid, bland annat för att titta på ett obligatorium för a-kassan, så får vi titta på det. Det är komplicerat att konstruera ett obligatorium. Hon indikerar problem och då får vi lyssna på det, säger Fredrik Reinfeldt.

I talet i kväll kommer Reinfeldt också ta upp den ekonomiska krisen inom EU. Han är inte helt nöjd med de förslag till lösningar som hittills lagts fram.

– En del är inte bra, en del kommer Sverige inte vara med på. Men vi kommer vilja vara på plats och påverka. Det finns områden där Sverige också har kunskap som banktillsyn och finaskrishantering.