Romson lämnade kvar glasögon till Reinfeldt

1:25 min

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson varnade i sitt tal i Almedalen för klimatförändringarna och den vänta-och-se-attityd som hon ser bland andra politiker.

Romson kritiserade också regeringen för förändringarna i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen.

– Trygghetssystemet som gagnat Sverige så väl är nu urgröpt och fullt med hål. De här hålen drabbar sjuka och arbetslösa varje dag runt om i Sverige, sade Romson.

Åsa Romson talade också om utförsäkrade och arbetslösa föräldrar, att tusentals barn som ser dåligt inte har glasögon för att deras föräldrar inte har råd. Hon lämnade sina egna glasögon kvar på scenen som en påminnelse till morgondagens talare – moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

– Se dessa barn, Fredrik Reinfeldt! Vi får se om han plockar upp dem, sade hon.

Åsa Romson gjorde också något så ovanligt som att bjuda in en gäst under sitt tal. Meteorologen Pär Holmgren berättade om klimathotet när temperaturen stiger.

Språkröret redogjorde också för att Miljöpartiet nu samtalat med 25 000 av de 250 000 som partiet satte som mål i höstas att hinna med före valet 2014.

– Det är ett fantastiskt jobb och det är ett fantastiskt inspel, tack ska ni ha allihopa.

Romson påminde också i sitt tal i Almedalen i kväll om partiets utspel tidigare i dag om halverad moms på reparationstjänster.

– Så att vi kan reparera och köpa ordentliga prylar som håller längre som tål att repareras. Det skapar en hållbar ekonomi.