Visby/Borås

Textilforskning lanseras i Almedalen

2:12 min

Det nya textil- och modecentret i Borås, Cluster 7, lanseras under Almedalsveckan. I centrum står Textilhögskolans forskning om smarta textilier.

Hösten 2013 börjar det västsvenska textila klustret växa fram på Simonsland i Borås, i Konstsilkes gamla fabrikslokaler. Det kallas Kluster 7, eller Cluster Seven, och presenteras under Almedalsveckan, bland annat med två frukostseminarier tisdag och fredag.

En av Textilhögskolans paradgrenar är smarta textilier, som kan vara till exempel gardiner som lyser upp i mörker, kläder som mäter EKG och kläder som blir svala i hetta. Och exempel på smarta textilier kommer också att visas upp i Almedalen under veckan.

Rektorn på Högskolan i Borås, Björn Brorström, menar att det finns en stor potential i samarbetet mellan företag och forskning på textilområdet.

– Styrkan är, om jag tar mig friheten att se det från högskolans perspektiv, att vi har en väldigt spännande forskning om smarta textilier och nya affärsmodeller för modesektorn, säger Björn Brorström. Och så samspelet med alla dessa spännande och nydanande företag som finns i branschen, och den omställning som textilindustrin har genomgått de senaste åren, som är imponerande.

– Vi har ju en väldig styrka och vill med medverkan i Almedalen markera hur framgångsrika vi är, och att vi kan bli ännu starkare genom att samarbete mera.

Frågan är också hur man som aktör sticker ut i en kakafonisk smältdegel som Almedalsveckan, med 14 000 deltagare, journalister, lobbyister och politiker och över 1 800 evenemang och seminarier.

– Det är klart att det är jättesvårt att sticka ut, nyhetsrapporteringen handlar om partiledarna och vad de ska säga. Men vi hoppas att vi ska få viss uppmärksamhet, med de här två seminarierna och en central plats i Visby där vi kan dela ut vår folder. Vi ska göra vad vi kan, säger Björn Brorström.